29 oktober 2024

Blog: EPS en Circulariteit: Naar een Duurzame Toekomst

In onze zoektocht naar duurzamere manieren om producten en materialen te gebruiken, komt het begrip circulariteit steeds vaker naar voren. Maar wat verstaan we er eigenlijk onder? Circulariteit draait om het verlengen van de levenscyclus van materialen, zodat afval zoveel mogelijk wordt voorkomen. Wij nemen er graag één dat kansen biedt als voorbeeld namelijk EPS. Dit materiaal wordt veel gebruikt in verpakkingen, isolatie en in de bouw, maar wat is de relatie tussen EPS en circulariteit?

Wat is EPS?
EPS oftewel geëxpandeerd polystyreen, is een kunststof die voornamelijk bestaat uit lucht (98%) en een klein percentage geëxpandeerd polystyreen (2%), in de volksmond staat het bekend als piepschuim. Het is licht van gewicht, isolerend en schokabsorberend, waardoor het vaak gebruikt wordt in verpakkingsmaterialen en bouwisolatie. Door zijn eigenschappen lijkt EPS op het eerste gezicht niet erg milieuvriendelijk, omdat het moeilijk afbreekbaar is en vaak in de natuur belandt als zwerfafval. Toch wordt er steeds meer succesvol onderzoek gedaan naar manieren om EPS circulair te maken.

De uitdagingen van EPS in een Circulaire Economie
Een van de grootste uitdagingen bij EPS is het recyclen. Omdat de basis van EPS uit aardolie bestaat lijkt dit op het eerste gezicht niet erg milieu vriendelijk. Fossiele grondstoffen dragen namelijk een hoge CO2 content. Toch is het belangrijk dat dit materiaal nog wordt toegepast vanwege de unieke functionaliteiten, echter moeten we waarborgen dat de waarde van het materiaal maximaal wordt behouden. Het is daarom belangrijk de levensduur in de toepassing te verlengen en uiteindelijk zoveel als mogelijk te recyclen.

Oplossingen en Innovaties voor Circulaire EPS
Synprodo werkt hard aan het faciliteren van een Circulaire EPS keten. Omdat deze keten uitdagingen kent, zoals vervuiling en kwaliteit van het recycle materiaal, zijn er verschillende innovaties gedaan. Deze richten zich op de ontwikkeling van duurzame materialen en de dienstverlening van de Circulaire keten.  We nemen ze graag even met je door:

1. Mechanisch Recyclen: EPS kan mechanisch worden gerecycled door het te vermalen en opnieuw te gebruiken voor de productie van nieuw EPS. Dit vereist echter dat het EPS zuiver is. Veel bedrijven en gemeenten zijn initiatieven begonnen om EPS apart in te zamelen bij milieustraten en EPS verwerkers zoals Poredo, en zo de waarde van het ingezamelde materiaal te waarborgen. Er staat een netwerk aan inzamelbedrijven, sorteerders en recyclers klaar om EPS te recyclen.

2. Chemisch Recyclen: Dit is een technologie die steeds meer in opkomst is. Chemisch recyclen houdt in dat EPS wordt afgebroken tot zijn basismoleculen, die vervolgens weer kunnen worden gebruikt om nieuw polystyreen te maken. Dit proces maakt het mogelijk om vervuild of gemengd EPS te recyclen, wat met mechanisch recyclen niet mogelijk is. Het voordeel van chemisch recyclen is dat de kwaliteit van het gerecyclede materiaal vrijwel gelijk is aan dat van nieuw polystyreen.

3. Biologisch Afbreekbaar EPS: Naast de innovatie om het traditionele EPS te produceren, is Synprodo erin geslaagd om een duurzamer alternatief te ontwikkelen, namelijk BioFoam®. Dit is een grondstof op basis van polymelkzuur (PLA) dat afkomstig is van plantaardig afval. Door een gepatenteerde technologie maakt verhitting en expansie het mogelijk om een nóg duurzamer alternatief voor EPS te creëren.  BioFoam is wereldwijd het eerste biologische schuimmateriaal dat het ‘cradle to cradle’-certificaat heeft verkregen.

4. Inzameling en Bewustwording: Om EPS succesvol te recyclen, is een goed inzamelingssysteem cruciaal. Synprodo zet hier vol op in middels de BEWI group, hierdoor zijn we in staat de cirkel te sluiten. Het gebruikte EPS kan bij Synprodo worden ingeleverd, op deze manier kunnen wij direct ‘post-consumer’ materiaal bijmengen in onze producten. Daarnaast hebben wij ook recycle mogelijkheden bij twee zusterbedrijven in de Benelux. Op die manier kunnen we zo veel mogelijk van ons materiaal weer uit de markt halen. Ook bewustwording bij consumenten en bedrijven is belangrijk.  Want indien je als bedrijf of consument je EPS wilt inleveren, dan wil je ook weten waar je dat kunt doen. Op de website www.slimverpakken.nl zie je een overzicht van de locaties. Door EPS beter te scheiden van ander afval, kan er meer worden gerecycled en wordt de belasting op het milieu verminderd. Een goede voorlichting over het recyclen speelt hierbij een cruciale rol om gedragsverandering te kunnen realiseren.

De Toekomst van EPS en Circulariteit
Hoewel EPS in eerste instantie lijkt te botsen met de principes van circulariteit, zijn er volop mogelijkheden om dit materiaal beter te integreren in een circulaire economie. Innovaties op het gebied van recycling methodiek en alternatieve materialen bieden hoop voor een duurzamere toekomst. Om dit te bereiken, zijn investeringen in nieuwe technologieën en verbeterde inzamelsystemen noodzakelijk, evenals een verandering in hoe we omgaan met EPS in ons dagelijks leven. Synprodo neemt hierin haar verantwoordelijkheid. Mede door een intensieve samenwerking met onze klanten, doen we er alles aan om aan het einde van de levensduur van EPS-producten de cirkel rond te krijgen.

Door EPS niet langer te zien als een wegwerpproduct, maar als een waardevolle grondstof, kunnen we belangrijke stappen zetten naar een circulaire economie waarin afval verleden tijd is en materialen keer op keer opnieuw worden gebruikt. Het is een uitdaging, maar ook een kans om een meer duurzame wereld te creëren. Zijn er binnen uw organisatie uitdagingen op het gebied van verpakkingen of circulariteit? Neem contact met ons op en wij denken graag mee om de meest geschikte oplossing te vinden. 

Wilt u gebruikt EPS inleveren? Kijk hier voor een adres bij u in de buurt  

Contact - Synprodo: Expanding Solutions